Saturday, 31 December 2011

~~**Lalala Penang**~~



Dah lama tak pi P.Penang.. mula parent cdgkan 2 tempat Penang n Sg.Petani~. aq ckp rr sg.petani ada ape?.. hahaha. baik gi penang join skaki countdown n pergi fiesta tu.. leh naik ferry..ha3..sg. petani takde ferry.. so ayah aku terus hala ke georgetown n naik terus ferry..kami bergerak dari rumah pukul 5 smpai di penang port dlm pukul 7 lebey.. pergh kena tunggu 1 jam lebey so terlepas magrib.... memang skit p******g.. haha

lepas abis tunggu ferry.. dapat gak masuk ferry dengan perasaan lega coz time tu tangki dah penuh..so tak tahan sngt.haha.. slmat ada tandas kat ferry tu~..terbaek la..perghh memang lega~.... then ferry dah smpai terus menuju ke Kota Lama coz tempat tu berdekatan dengan ferry~..

dah sampai situ..apa lagi..sesak kowt~.. nak cari parking kereta pown pergh.seksa sggh~~. akhir nye beribu kali pusing dapat gak parking kereta~..haha.. ape lagi.. adik2 aku yang unmatured tu..kelam kabut apabila jumpa taman permainan~~.. terus gi kat entrace kota lama tu~ sebelah tu ada taman~.

parent aku dahaga.. so beli kat tepi situ.. ada orang jual aiskrim.. beli la kat situ.~.. tiba2 ayh tegur orang yang tak dikenali~(orang india).. aku ingat sembang pasal ape..rupa2 nya politik~.hahaha gempak gile rr deme sembang~~. so aku lepak ngan mak aku je smbil mkn aiskrim~..
tunggu punya tunggu ayah aku sembang ngan orang penang tu.. tiba2 ada mamat tegur aku.. "oit hampa orang sini ka?.." tak bagi salam nye.. sabor je aku..aku blas lek "tak aq orang perak". aku senyum je la. " slamat berkenalan~~~" dlm ati aku "femes gak ye aku nie" haha. so kami sembang la..mak aku tinggal sorang..takde geng nak sembang hehe..lama gak kami sembang so mak aku rungsing duduk sorang2 dia ajak gi makan.. so ayah aku n aku berhenti sembang..aku minta la no phone budak tu.. budak tu muka ala2 macam ashraf muslim.haha..mula2 aku ingat dia pelakon.hhu..umur dia 20 kowt>.huhu.. so aku ngan family aku gi la makan kat sini ~~

pergh.. baru nak duduk.. 10 orang serbu kami~.. semua tanya nak makan ape.. kelapa,shake kelapa. nasi ayam,nasi goreng ayam.sotong rebus 2 taste , rojak .. tibe2 brother kelapa tu ..kata aku nak air kelapa..memang sial..padahal aku taknak minum kelapa..What the Fish tol~.. terpaksa aku ambik kelapa.. n mak aku ambik sotong rebus 2 taste..ayah aku lari dulu coz dia nak makan yong tau fu.. adik aku ambik rojak.. n aku makan nasi goreng ayam.. haha..

abis je makan2.. tiba je terserempak ngan farhana plak~..huhu..dia tegur aku..so aku just smile je la~... segan doh~. mak aku tanya aku " tu ke midori nye. tinggi nye." aku kata la."ala sama tinggi ngan orang je ..hehe.. nampak je tinggi~~" mak aku just gelak je.hehe.. jangan marah ye fana~..hehe

dlm kol 2 pg cmtu rr.. bru gi check in kat hotel yang dinamakan Flamingo coz dah letih sgt..main masuk je hotel~..

huhu..esoknya.. kami keluar gi jalan2 gi makan..haha.. maybe ari ahad baru blek kowt~>. coz malam ni ada countdown kat padang kota lama.haha..

ni Majlis Bandaraya Kota Lama tak silap aku



lepas tu sje je jalan2. makan angin smentara nak tunggu malam..haha..jom2 mai penang~..

Thursday, 29 December 2011

Pengorbanan seorang Utusan bersama Sahabatnya~* :)))




Mohammad Bin Abdullah nama BAGINDA yang dilahirkan pada 12 rabi`ul awal tahun gajah dan BAGINDA dikalangan kaum arab quraisy. Baginda membsr sebagai anak yatim. Bapa BAGINDA, Abdullah telah meninggal dunia ketika ibu BAGINDA baru mengandungkan BAGINDA dua bulan Apabila Baginda berusia6 tahun, ibu Baginda, Aminah pula meninggal dunia. Oleh itu, semasa kecil Baginda s.a.w.telah merasai pahit maung tidak mendapat belaian kasih sayang ibu bapa. Selepas itu,Baginda telah dipelihara oleh datuk Baginda, Abdul Muttolib. Ketika berumur 8 tahun, datuk Baginda pula meninggal dunia. Dengan itu Baginda selanjutnya dipelihara oleh bapa saudaraBaginda, Abu Tolib sehingga Baginda besar dan dewasa. Keyatiman Baginda ini telahdisebut oleh al-Quran al-Karim dengan firman Allah Taala:
Bukankah Dia mendapati engkau yatim piatu, lain Dia memberikan perlindungan? (Ad-Dhuha: 6).

Rasulullah s.a.w. menghabiskan empat tahun pertama zaman kanak-kanak di padang pasir, di perkampungan Bani Saad. Oleh itu, Baginda membesar dengan tubuh yang kuat, jasmani yang sejahtera, lidah yang fasih, jiwa yang berani dan mampu menunggang kudadengan baik sekalipun masih kecil usianya. Bakat-bakat Baginda terasah dalam kemurniandan keheningan padang pasir, dibawah kilauan pancaran matahari dan udara yang bersih.
ana ringkaskan sahaja~
Pada awal remaja, Baginda s.a.w. mengembala kambing untuk penduduk Makkahdengan bayaran upah beberapa qirat (1/24 dinar). Telah sabit daripada Baginda s.a.w., bahawa Baginda bersabda:
Semua nabi pernah mengembala kambing. Mereka bertanya: Kamu jugawahai Rasulullah? Baginda menjawab: Aku juga begitu
Dalam riwayat lain, Baginda bersabda:
Semua Nabi yang diutuskan Allah pernah mengembala kambing. Maka sahabat Baginda bertanya kepadanya: Kamu juga wahai Rasulullah? Lantas Baginda tnenjawab: Aku juga begitu. Aku pernah mengembala kambing untuk penduduk Makkah dengan upah beberapa qirat.

aku ringkaskan sikit terus ke dakwahnya..
Dalam dakwah BAGINDA , BAGINDA di caci, di maki , hina ketika BAGINDA berdakwah.. tetapi BAGINDA tetap meneruskan DAKWAHnya KERANA ALLAH S.W.T. Walaupun BAGINDA di lempar najis , batu sehingga berdarah dan patah giginya BAGINDA tetap tabah menghadapi semua itu. BAGINDA tidak peduli asalkan BAGINDA dapat melakukan DAKWAHnya dengan sempurna. BAGINDA dibantu dan ditolong oleh beberapa sahabat iaitu ABU BAKAR ASSIDDIQ , UMAR ALKHATTAB , Ali dan Uthman. Mereka bertungkus lumus untuk menegakkan AGAMA ALLAH adakah kita pernah fikir betapa susahnya Mereka menegakkan agama Allah walaupun nyawa mereka terancam. Ingat la wahai sahabat.. Sebelum BAGINDA wafat. BAGINDA ungkapkan UMMATI,UMMATI,UMMATI. BAGINDA ungkapkan begitu kerana BAGINDA sayang akan umatnya dan tidak sanggup untuk meninggal kan umatnya sampai BAGINDA berkata. Jika perit Sakaratul Maut ini maka berilah seluruh Sakaratul Maut umatku Kepadaku. Lihatlah betapa besarnya pengorbanan Seorang Utusan Allah merangkap Kekasih Allah S.W.T. Kita sebagai umat BAGINDA patut berasa bangga dan terharu kerana menjadi umatnya. Dan sebagai Umat kita wajib mewarisi tingkah laku dan sunnahNya. Sampai disini sahaja.. nnt aku smbung lagi.. insyaAllah..
Wallahu `Alam..


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tuesday, 27 December 2011

*~~{Sahabat / Teman / Kawan / Rakan Selama2nya hingga Mati Kelak}~~*



Wawawawa... hebat2 belaka kawan aku sekarang~ haha. ada yang nak masuk Izzudin ada yang nak pergi teknik ada yang nak pergi MRSM ada yang nak pergi KASAS/KISAS.. haha.macam2 gelagat kawan2 aku.. btw aku memang rindu kengkawan2 aku..!!!... Kepada yang stay tu teruskan perjuangan korang kat MADID tu..berikan yang terbaik di MADID..ehehe..

kepada BFF aku.. aku sayang korang semua.. ingat ye.. kalo dah dapat kawan baru jangan lupa KAWAN LAMA~~... kalo semua sekolah lain2 jangan lost contact. di FB jangan sombonk ye sayang~~ kita KAWAN SELAMANYA!!.. Walaupun dilanda ombak rindu , ditimpa kayu balak , di pikul seribu sengsara kita tetap SAHABAT SELAMANYA~~..

Ni salah satunya Sahabtku-Fana :*

ala2 comeynya kawan aku ni - Wan kati

ini pula kawanku yang gila it- Azhad~~

ini sahabat aku rapat gak- hazim vogue~

aik memasak ke makcik - Zaty huhu

comey2 - syahmi a.k.a yop~


bro mau cium sapa tu bro- Shahiran a.k.a Yan

ala cute nye dia.. - Sofea~.

ni bodyguard aku pape masalh dia backup aku
hahhaa - Ali a.k.a doly~~ :)))

hai adik manis~~ - Farah~~



senyuman yang menggoda (wek!)- Ubaidah~

9A tetap hak aku - Uwais

Dan teman2 yang lain. sorry ye kalao takdok gambor korang coz tak sempat nak kutip gambar2 korang sorry sesangat.. nnt aku wat yang lain punya untuk budak yang takde gambar~~


terbaik dari ladang - Imtiyaz


Zaid & Akmal - Kawan selamanya :))


Sekian Wassalamu alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh~~..

Ingat SAHABAT / TEMAN / RAKAN / KAWAN SELAMANYA HINGGA MATI.. INGAT YE INGAT!!

Sunday, 25 December 2011

Pindah~Stay Menjadi Isu Hangat Bagi Pelajar Asrama~**



Selepas dapat result PMR tue..terus pelajar memikir kan untuk stay atau pindah dari skolah mereka.. Kenapa Perlu pindah?..Khas Untuk pelajr MADID. Kenapa korang nak pindah ha?.. Dari MADID

Ingatlah sahabtku (Madid).. kita telah lakar beribu kenangan di Skolah ini.. Bukan aq paksa korang untuk stay tetapi ingatlah kenangan2 kita..persahabatan kita.. takkan kita biar begitu..biarlah kita bersahabat/berkawan/berteman hingga form 5 kelak~.. kita belajar sama2 menuntut ilmu agama bersama hingga form 5.. aq dengar korang nak pindah ... Sedey je aku

Madid nie takde la teruk sangat.. aq pown mula2 nak pindah..tapi fikir2 balik aq n kawan2 aku banyk melakar kenangan manis dan pahit bersama.. bersembang , bermain , bergurau , bergadoh , bercinta semua la yang manis n pahit. aku fikir2 balik..aku sedey la nak tinggal MADID.. Sahabat/Teman/Rakan/Kawan kenangan kita di madid ni terlalu banyak n tidak terkira la klo nak ingat balik





Aq Harap korang Stay rr... Please Stay~~... KekalKAN PERSAHABATAN KITA SAMPAI MATI ok~~~..kalo dapat kawan BARU JGN LUPA KAWAN LAMA

Monday, 19 December 2011

Sudah lama aku tidak berblogger! sekarang aku muncul semula dengan azam yang baru.Sudah lama aku dan sahabat (Madid) tidak berjumpa dan sudah lama berpisah sejak 11/11/2011 tarikh yang cukup bermakna lagi bermaksud bagiku.



Sekarang Hanya menunggu keputusan yang amat mengerikan bahkan membuat kami demam akannya~...14/10/2011 kami telah buat sehabis baik mungkin.bukan sahaja sehabis baik tapi sehabis terbaik baik n terbaik segala2nya terbaik la.. just tunggu keputusan yang terbaik itu sahaja.. Ya Allah berilah kami keputusan yang kami harap dan inginkan. Jangan kau tolak segala permintaan dan doa kan disebabkan diatas dosa2 yang telah kami lakukan selama ini. Makbulkan la Doa kami Ya Rabbal `Alamin.



Sebagaimana Makhluk ini berdoa sebegitu juga kami berdoa dan mengharapkan segala pertolongan dan kecemerlangan dari Mu Ya Rabbuna.Istajablah dan Dengarilah Doa dan Permohonan kami ini Ya Rahman Ya Rahim Ya Rabbal `Alamin.


Pada 22/12/2011 ini juga kami akan bertemu kembali untuk menghilangkan kerinduan masing2 yang telah lama rindu ini sewa di hati ini dan pada masa itulah rindu ini akan keluar. Pada masa itu mesti ramai yang bercerita akan tentang masa percutian mereka.hehe mesti riuh coz banyak cerita yang ingin diceritakan. Tetapi jangan lupa RESULT PMR !!!..
GOOD LUCK YA SAHABAT2KU !!! 9A itu HAK KITA INGAT!!!

SAHABAT SELAMANYA DUNIA AKHIRAT INSYAALLAH~~~~
9A itu HAK MILIK KITA INSYAALLAH~**